Een zwembad, creatieve vondsten, woordspelingen en acteurs die naar hartenlust speelden. Het zat allemaal in de voorstelling ECHT gisteravond in het Openluchttheater.

MARGREET KWAKS
—————————

Toch is theater met vijftig man een andere beleving. Johan en Mia Datema uit Oosterhout zitten vol verwachting klaar. “Heerlijk”, zegt Mia. “Fijn om het geroezemoes weer te horen.”

Ook Astrid en Michel uit Breda genieten van het voorspel van enkele spelers die al op het toneel zijn. “Het heeft echt lang geduurd”, vindt Astrid. Ze groeide op in een theaterfamilie en bezoekt nog altijd graag veel theaters. Ze reserveerde de kaartjes al in december. Michel vindt het niet erg dat hij de EK-wedstrijd van Oranje mist. “Ik kan het morgen terugkijken.”

Het geroezemoes sterft weg als het stuk begint. Het toneel is omgetoverd tot een tuin van een dikke villa aan de Warandelaan. Albert Leenders, gespeeld door Maurice Gerrits, is jarig. Hij wordt omringd door familie, waarbij het publiek constant de vraag krijgt voorgelegd wie van alle familieleden nu echt is. Diverse effecten en creatieve, in eenvoud uitblinkende vondsten, prikkelen alle zintuigen van het publiek. Rook-, chloor- en een barbecuelucht. Voor de gekleurde rook reed regisseur Jan Schippers speciaal naar België. “Daar is dat gewoon verkrijgbaar, in Nederland niet.”

Het publiek reageert ingetogen, een enkeling durft voluit en hard te lachen.

Echt is een bewerking van een Spaanse film uit de jaren zeventig door Jan Schippers.

Als de versoepeling doorgaat, zijn er bij de laatste voorstelling op 26 juni 148 nog plaatsen beschikbaar.

FOTO JULES VAN IPEREN/PIX4PROFS