Dialogen over eenzaamheid door Oosterhoutse top

Moment uit de generale repetitie gisteravond. Alle spelers hebben een microfoontje voor de verstaanbaarheid van de teksten. FOTO RON MAGIELSE/PIX4PROFS

MOMENT UIT DE GENERALE REPETITIE GISTERAVOND. ALLE SPELERS HEBBEN EEN MICROFOONTJE VOOR DE VERSTAANBAARHEID VAN DE TEKSTEN. FOTO RON MAGIELSE/PIX4PROFS
De komende drie weekenden is in het Openluchttheater ‘Hoe Peer een poes werd’ te zien.

Een verhaal over eenzaamheid in al haar facetten, dat zich afspeelt op een eiland dat niemand verlaten kan, dat is Hoe Peer een poes werd. ,,Een ontroerend stuk, gespeeld door de top van de Oosterhoutse amateurspelers”, glundert regisseur Hidde Brouwers (25).

Hoewel het de eerste keer is dat Brouwers een stuk van het Openluchttheater regisseert, is hij al jaren aan de groep verbonden. Als kind speelde hij al mee. ,,Toen ik de theateropleiding volgde ben ik toegetreden tot het bestuur. Inmiddels heb ik al veel stukken geregisseerd en ik vind het heel fijn dat ik dat nu ook hier mag doen”, vertelt hij bevlogen.

Zijn keuze voor het stuk had meerdere redenen: ,,Het is een mooi verhaal met ontroerende dialogen. Maar het leent zich bovendien enorm goed voor de open lucht. De mensen op het eiland kunnen niet weg door een zware storm. Naarmate de avond valt wordt ook het verhaal steeds donkerder.” Die storm wordt nagebootst met zo’n dertig ventilatoren. Omdat er gebruik wordt gemaakt van licht en donker, begint de voorstelling iets later dan in eerdere jaren: om 21.15 uur en er is geen pauze. Ook zijn er microfoontjes voor alle tekst. ,,De gevoelige dialogen lenen zich er niet voor heel gedragen te worden opgezegd. Dat moet kleiner, genuanceerder”, meent Brouwers.

De dertien spelers repeteren al sinds januari elke week. Gisteravond is de generale repetitie. Op de planken staan door de wol geverfde spelers als Ton Biemans, Nicole Caron en Maurice Gerrits. ,,Een kleine groep, maar wel de beste amateurspelers van Oosterhout. Dat is heerlijk werken.”

Te zien 14, 15, 21, 22, 28 en 29 juni, Openluchttheater Paterserf.